Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Νηστίσιμη Τούρτα με Σοκολάτα

Συστατικά

Βάση:
  • 70 γρ. σοκολατένιους κόκκους ρυζιού
  • 50 γρ. κουβερτούρα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Γέμιση:
  • 500 ml φυτική σαντιγύ
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 120 γρ. πραλίνα φουντουκιού ή αμυγδάλου *
  • 60 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας άχνη
Επικάλυψη:
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • κακάο για πασπάλισμα
  • ξύσμα κουβερτούρας και αμύγδαλα φιλέ (φέτες) για διακόσμηση

Εκτέλεση

Βάση:
  1. Βάζω σε μπεν-μαρί την κουβερτούρα και το ελαιόλαδο και όταν λιώσει, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τους κόκκους ρυζιού. Ανακατεύω καλά.
  2. Έχω ένα δαχτυλίδι για τούρτες. Το τοποθετώ σε ένα δίσκο χάρτινο για τούρτες και κάνω λεπτή στρώση βάσης.
Γέμιση: 
  1. Χτυπάω στο μίξερ ή με το χέρι τη φυτική σαντιγύ με την άχνη και προσθέτω την κουβερτούρα+ελαιόλαδο (τα έχω λιώσει πρωτύτερα σε μπεν μαρί). Ανακατεύω καλά.
  2. Προσθέτω την πραλίνα και τα αμύγδαλα και ανακατεύω αφράτα για να μην πέσει η σαντιγύ.
  3. Ρίχνω τη γέμιση πάνω από τη βάση στο δαχτυλίδι. Την ισιώνουμε με ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα.
  4. Βάζω για μια μέρα στο ψυγείο.
Επικάλυψη:
  1. Λιώνω την κουβερτούρα και το ελαιόλαδο σε μπεν-μαρί.
  2. Βγάζω προσεκτικά το δαχτυλίδι (για να μην χαλάσει η τούρτα) και ρίχνω την επικάλυψη πάνω στην τούρτα και απλώνω και γύρω γύρω.
  3. Βάζω για στόλισμα πάνω στην τούρτα τα αμύγδαλα φιλέ, το ξύσμα κουβερτούρας και πασπαλίζω με λίγο κακάο.
  4. Βάζω και γύρω γύρω αμύγδαλα φιλέ αν θέλω.
* Για την πραλίνα,
Βάζουμε ζάχαρη σε τηγάνι με λίγες κουταλιές νερό, τη λιώνουμε και όταν αρχίσει και χρυσαφίζει (σκουραίνει λίγο) το μείγμα προσθέτουμε φουντούκια ή αμύγδαλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά σε λαδόκολλα -προσεκτικά γιατί καιει!- και όταν κρυώσει τελείως τη βάζουμε κομματάκια στο multi και την κάνουμε σκόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου