Συστατικά
Βάση:
- 70 γρ. σοκολατένιους κόκκους ρυζιού
- 50 γρ. κουβερτούρα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 500 ml φυτική σαντιγύ
- 150 γρ. κουβερτούρα
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 120 γρ. πραλίνα φουντουκιού ή αμυγδάλου *
- 60 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
- 1 κουταλιά της σούπας άχνη
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- κακάο για πασπάλισμα
- ξύσμα κουβερτούρας και αμύγδαλα φιλέ (φέτες) για διακόσμηση
Εκτέλεση
Βάση:
- Βάζω σε μπεν-μαρί την κουβερτούρα και το ελαιόλαδο και όταν λιώσει, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τους κόκκους ρυζιού. Ανακατεύω καλά.
- Έχω ένα δαχτυλίδι για τούρτες. Το τοποθετώ σε ένα δίσκο χάρτινο για τούρτες και κάνω λεπτή στρώση βάσης.
- Χτυπάω στο μίξερ ή με το χέρι τη φυτική σαντιγύ με την άχνη και προσθέτω την κουβερτούρα+ελαιόλαδο (τα έχω λιώσει πρωτύτερα σε μπεν μαρί). Ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω την πραλίνα και τα αμύγδαλα και ανακατεύω αφράτα για να μην πέσει η σαντιγύ.
- Ρίχνω τη γέμιση πάνω από τη βάση στο δαχτυλίδι. Την ισιώνουμε με ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα.
- Βάζω για μια μέρα στο ψυγείο.
- Λιώνω την κουβερτούρα και το ελαιόλαδο σε μπεν-μαρί.
- Βγάζω προσεκτικά το δαχτυλίδι (για να μην χαλάσει η τούρτα) και ρίχνω την επικάλυψη πάνω στην τούρτα και απλώνω και γύρω γύρω.
- Βάζω για στόλισμα πάνω στην τούρτα τα αμύγδαλα φιλέ, το ξύσμα κουβερτούρας και πασπαλίζω με λίγο κακάο.
- Βάζω και γύρω γύρω αμύγδαλα φιλέ αν θέλω.
Βάζουμε ζάχαρη σε τηγάνι με λίγες κουταλιές νερό, τη λιώνουμε και όταν αρχίσει και χρυσαφίζει (σκουραίνει λίγο) το μείγμα προσθέτουμε φουντούκια ή αμύγδαλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά σε λαδόκολλα -προσεκτικά γιατί καιει!- και όταν κρυώσει τελείως τη βάζουμε κομματάκια στο multi και την κάνουμε σκόνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου