Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Σπιτικό ψωμί, χωρίς προζύμι

Υλικά
  • 1κ αλευρι (1/2 σκληρο αλευρι και 1/2 ολικης αλεσης)
  • 2 ποτηρια χλιαρο νερο
  • 1 χουφτα γλυκανισο
  • σουσαμι
  • αλατι (οσο πιανει το χερι)
  • 42γρ. μαγια φρεσκια (ή 2 φακελακια ξηρη)
  • 2 κουτ. γλ. ζαχαρη
  • 3/4 φλ. λαδι

Εκτέλεση

  1. Βαζουμε κατω απο τη γαστρα -σε μια ακρη- κατι ωστε να ανασηκωθει λιγο.
  2. Βαζουμε εκει που κανει την "γουβα" το γλυκανισο, το νερο, τη μαγια και τη ζαχαρη.
  3. Στην αλλη γωνια εχουμε το αλευρι και σιγα σιγα περνουμε και ανακατευουμε.
  4. Προς το τελος βαζουμε το αλατι.
  5. Οσο σφιγγει το ζυμαρι, κανοντας με το χερι μας μια μπουνια περνουμε λαδι και ζυμωνουμε ξανα και κανα το ψωμι.
  6. Η ζυμη μας ειναι ετοιμη και λογικα εχει αφησει μια "καθαρη" γαστρα απο υπολειμματα υλικων στα πλαινα.
  7. Αφηνουμε το ψωμακι μας στη μεση της γαστρας και ριχνουμε απο πανω σουσαμι.
  8. Κλεινουμε τη γαστρα και ψηνουμε στους 50° στις αντιστασεις για 1 ωρα και μετα στους 250° για αλλη 1 ωρα.

Η συνταγή είναι της Α. Μπαρμπαρήγου και ήταν η πρώτη συνταγή για ψωμί που έκανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου