Συστατικά
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
- 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 4 αβγά
- 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
- 2 βανίλιες
- Προαιρετικά, ξύσμα πορτοκαλιού
- Λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
- 3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό
- τη φλούδα ενός λεμονιού
- 1 κουταλιά χυμός λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τα αβγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες
- Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα μέχρι να πήξει
- Όταν πήξει το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρ και ανακατεύουμε να πάει παντού
- Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αν σφίξει πολύ η κρέμα την αραιώνουμε με λίγο νερο
- Την σκεπάζουμε και όσο ασχολούμαστε με τα φύλλα, την ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κανει κρούστα
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού
- Στρώνουμε τα μισά φύλλα πολύ καλά βουτυρωμένα (και στα πλάγια)
- Στρώνουμε την κρέμα
- Καλύπτουμε πάνω με τα πλαϊνά των κάτω φύλλων
- Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα
- Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω
- Χωρίζουμε σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο
- Περιχύνουμε με βούτυρο την επιφάνεια και ραντίζουμε με νεράκι
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 180 βαθμών να ροδίσει
Σιγοβράζουμε τα υλικά για το σιρόπι με σκεπασμένο καπάκι μέχρι να αφρίσει. Το ξαφρίζουμε και περιχύνουμε το γλυκό μόλις βγεί από το φούρνο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου